Festat e Krishterve


 

 

PSE PRITJA DHE KREMTIMI I VITIT TË RI ËSHTË KOTËSI, ËSHTË MARRËZI...?
 
Pasha kohën! Njeriu me siguri është në humbje. Përveç atyre që besojnë bëjnë vepra të mira, porositin për drejtësi dhe këshillojnë njëri-tjetrin të jenë të durueshëm.” [Asr, 1-3]
Pyetja më e shpeshtë që po bëhet këto ditë, në fund të muajit dhjetor, pra, në fund të vitit, është: Ku do ta pritni, kremtoni, Vitin e Ri?
Shpesh ndodh që pyetjet nuk çojnë te përgjigjet, por te pyetjet tjera. Njëra nga pyetjet është edhe kjo: Pse pritja dhe kremtimi i  Vitit të Ri është kotësi, është marrëzi? Është kotësi, është marrëzi, pritja dhe kremtimi i Vitit të Ri, sepse, thënë shkurt e trup, kjo është një festë pagane. Prejardhja e kësaj feste pagane e ka burimin në Babiloni, Azi. Babilonasit paganë, 4000 vjet më parë, e festonin ndërrimin e viteve në Ditën e Pranverës, kur Hëna ishte e plotë, kur nata e dita janë të barabarta, kur natyra rilindë pas dimrit të gjatë…
Në Evropë, në gjithë hemisferën perëndimore, edhe
përtej Atlantikut, kjo festë pagane e ka prejardhjen nga Roma antike pagane, para 2000 vjetëve…
Në vitin 274, Imperatori romak pagan, Aurelian-i, e shpalli 25 dhjetorin: Natalis Solis Invicti (Festa e Diellit të Pamposhtur), që kremtohej në gjithë Perandorinë Romake. Kjo e ka prejardhjen nga hyu pagan i iranianëve të lashtë, i cili quhej Mithra, hyu pagan iranian i dritës, që besohej se kishte lindur me 25 dhjetor! Kjo festë pagane kremtohej një javë, deri me 1 janar, tani për nder të hyjnisë Janus, hyu i dyerve dhe hyrjeve, prej të cilit ka prejardhjen emri i muajit të  parë të vitit - Janari, që është dera, hyrja në Vitin e Ri…!
Pra, kjo festë e lashtë pagane, në Perandorinë Romake, zgjaste një javë. Një historian perëndimor, J.M. Wheeler, në librin e tij: “Paganism in the Christian Festivals” - (Paganizmi në Festat Kristiane) ndër të tjera, shkruan: “Të gjithë festonin dhe gëzonin, puna dhe tregtia ishin pezulluar tërësisht. Shtëpitë ishin zbukuruar me bredha, pisha, me dafina dhe me bimë e pemë me blerim të përhershëm; midis miqve shkëmbeheshin dhurata e vizita. Ishte një periudhë gëzimi dhe dashamirësie dhe populli jepej pas çdo lloj argëtimi…”
Pse ndodhnin këto? Pse gëzoheshin, argëtoheshin…? Sepse popujt paganë evropianë  besonin se kur ditët shkurtoheshin, e dita më e shkurtër bie më 21 ose më 22 dhjetor, ata mendonin se Dielli-zoti është sëmurë dhe porsa dita fillon të zgjatet, ata gëzoheshin dhe festonin duke besuar se Dielli-zoti i tyre po shërohet, po forcohet dhe vera po afrohet!
Ky besim i verbër pagan ishte i përhapur ndër popujt evropianë, por që ka prejardhje nga egjiptasit e lashtë paganë, të cilët e adhuronin hyun pagan Ra, hyu i agrikulturës, por që vjen nga besimi pagan iranian i Mithras, hyu pagan kushtuar Diellit të pamposhtur…!
Edhe sot e kësaj dite, në mijëvjeçarin e tretë, në shumë vende të botës, kjo festë kremtohet me madhështi, njerëzit argëtohen, gëzohen, tranohen…!
Për nder të kësaj feste pagane zbukurohen, dekorohen shtëpitë, fshatrat, qytetet me bredha, pisha, me blerim të përhershëm, nga njerëzit e përkohshëm dhe populli, siç dihet, jepet pas çdo lloj argëtimi-deri te shfrenimi…!
Përse zbukurohen, dekorohen shtëpitë, fshatrat, qytetet, me bredha, pisha? Sepse popujt paganë, para krishterimit, pemët e gjelbërta, siç janë bredhi, pisha, të cilat tërë vitin e ruajnë blerimin e tyre, ngjyrën e tyre, edhe në dimër, popujt paganë besonin se këto pemë kishin diçka hyjnore dhe adhuroheshin për qëndresën e tyre, si diçka e shenjtë, prandaj porsa fillonte dimri i dekoronin, i zbukuronin duke menduar, duke besuar se, meqë ato i qëndrojnë dimrit të ftohtë e të gjatë, do t’u ndihmojnë edhe atyre të mjerëve të qëndrojnë…!
A ka kuptim që popujt  me besim monoteist, siç jemi edhe ne , shqiptarët, qofshin të krishterë apo muslimanë, të presim, të kremtojmë, të gëzohemi, të tranohemi për një festë pagane, siç është Viti i Ri?
Këtë e gjykon Bibla, e gjykon Kur’ani, dy Librat Hyjnorë, më të lexuara, më të përhapura, më të nderuara, në rruzullin tokësor.
Shën Pali, në letrën dërguar Efesianëve, ndër të tjera, shkruan: “…Përbehem në Zotin, mos jetoni sikurse jetojnë paganët me mendje të errësuar, larg nga jeta e Hyut, për shkak të paditurisë që është ndër ta për arsye të trashamanisë së zemrës së tyre. Vetveten e kanë bërë të pandjeshëm, u dhanë pas shfrenisë, në mënyrë, të shtyrë prej lakmisë, të bëjnë çdo poshtërsi.” [Bibla, Efesianëve, 4:17-20]
A keni menduar, si besimtarë, ndonjëherë rreth kësaj çështje? Nëse nuk keni menduar, atëherë shtrohet pyetja: Deri kur të pranojmë, pa menduar, çdo festë që të tjerët na kanë servuar – si një sofër e shtruar?!
Sidoqoftë, para nesh është Viti i Ri, por jo për ta pritur, se ai vjen vet, jo për ta kremtuar, jo për ta uruar, jo për t’u gëzuar, jo për t’u shfrenuar, por për të medituar!
Meditimi rreth Vitit të Ri do të na çon kah një kuptim më i thellë i jetës, i kohës. Koha, për të cilën betohet Krijuesi i Madhërueshëm në Kur’an, është gjëja më e çmueshme për krijesën - njeriun.
Njeriu i sotëm, modern, bashkëkohor, perëndimor, materialist, është i aftë për të drejtuar, për të kontrolluar fuqitë e ndryshme natyrore, por qe de, është i pa aftë  për të frenuar epshet e veta shtazore…!
Mosfrenimi i epsheve shtazore, duke qenë larg Zotit, duke mos përfillur udhëzimet e Tij, shumicën e njerëzve e  ka tërhequr kotësia, marrëzia, shfrenia të shtyrë nga lakmia…
Në etapa të ndryshme kohore, miliona njerëz për shkak të mosdijes, lakmisë, grykësisë, padrejtësisë janë shkatërruar, janë asgjësuar. Po të kthehemi në histori, do të pyesim  me habi: Ku janë gjithë ato perandori?! Perandori shekullore, të fuqishme, që dukeshin aq madhështore, por u shkrinë si me qenë flluska bore!
Sot, sikurse dje, njerëzit që nuk kanë  besim në të Madhin Zot - jetojnë kot! Ata e presin me padurim Vitin e Ri, duke shpresuar, duke besuar se Viti i Ri u sjellë begati!
Me kohë, bota e kapitalit, e tregtisë, e biznesit, me reklama, me dredhi, joshje e mashtrime prej çdo lloj pisit, këtë e kanë kuptuar dhe përgatitjet për Vitin e Ri, që moti, ata i kanë filluar. I kanë filluar dhe do t’i përfundojnë përgatitjet të organizuara më bukur se çdo herë, sepse me fitime të mëdha, si asnjëherë, e shpërblejnë vetveten menjëherë…!
Për natën e Vitit të Ri thuhet se është nata më e gjatë, nata më e  mrekullueshme. Po, por këtë e thonë të gjithë ata që janë në gjendje të trullueshme! Në të vërtetë, jo vetëm që është nata më e trullueshme, duke pirë pije alkoolike e narkotike, duke kënduar, duke vallëzuar, pa rend e vend, pa kurrfarë sjellje, duke hëngër deri në vjellje, duke luajtur bixhoz, lotari, duke bërë edhe ndonjë marrëzi…!
Pra, nata e Vitit të Ri bëhet jo vetëm nata më e turbullueshme, ajo bëhet edhe nata më e mjerueshme, më e mallkueshme, më e dënueshme…! Pse? Sepse, kjo është një festë pagane, e cila urohet pothuajse nga mbarë bota, por të gjitha urimet janë të kota! Urojnë, urojnë, urojnë, derisa e teprojnë, edhe pse ata  ashtu nuk mendojnë…!
Ka shumë që do të thonë, është e drejta jonë, jemi në Evropë, jetojmë në liri, në demokraci dhe e gëzojmë të drejtën të kremtojmë, ta presim Vitin e Ri!
Po, me siguri, keni të drejtë ta pritni, të kremtoni, por një ditë do të vajtoni…! E drejta juaj nuk do të thotë se po veproni drejt. E drejta juaj, në këtë rast ju bën të huaj! Në qoftë se dëshironi të jeni si të tjerët, atëherë kush do të jetë si  ju?
Me pak fjalë, kjo është e Vërteta, e Vërteta: Pse pritja, kremtimi i Vitit të Ri – është kotësi, është marrëzi? E Vërteta, siç thoshte Shileri, nuk pëson nëse dikush nuk e beson.
E Vërteta është  Zoti. Zoti është Krijues, Furnizues, Dhurues. Prandaj, të gjithë kemi nevojë për Zotin. Zoti nuk ka nevojë për ne. Kush vepron mirë, shpreson mirësi nga Mirësia e Tij, jo nga Viti i Ri. Kush vepron keq, por pendohet, shpreson se do të falet dhe qetësohet, rehatohet…
I varfëri shpreson të pasurohet, i sëmuri të shërohet, i papuni të punësohet, i  burgosuri të lirohet…
Zoti është i Vetmi Krijues, i Vetmi Furnizues dhe i Vetmi Dhurues për gjithçka. Ai Krijon, Furnizon, Dhuron nga oqeani i pashtershëm i Mirësisë dhe Bujarisë së Tij, jo Viti i Ri.
Në Kur’an, Allahu i Madhërueshëm urdhëron e thotë: “Kush nuk beson, barrën e mosbesimit të vet e ka kundër vetes.” [Rrum, 44]
Pra, kush nuk beson, ai që është kundër vetes. Ai që është kundër, ka krijuar burgun e vet. Në burgun e vetë, vetvetja  në këtë  jetë i  duket më e largët se çdo planet…
pregaditi: stafi Riniaislame.com

STOP FESTAVE TE KRISHTERVE DHE JAHUDIVE

Të  nderuar muslimanë!

Në këto ditë jemi duke vërejtur lëvizje dhe përgatitje të papara më herët! Njerëzit me vetëdije dhe pavetëdije përgatiten për të festuar festen pagane (të shpikur nga vetë njerëzit), “Vitin e Ri”. Shohim rrugës njerëz që blejnë ushqime apo fruta të ndryshme, lodra për fëmijët e tyre, kartolina për t'i uruar njëri-tjetrit këtë festë apo duke blerë gjoja, pemën e kësaj feste, “Bredhin”. Vallë ata njerëz (muslimanët në veçanti) injorantë, a e dinë çfarë feste është Viti i Ri?!

Sigurisht që jo, sepse sikur ta dinin nuk do të vepronin në këtë mënyrë. Ose edhe ndoshta e dinë, por nga dobësia e besimit, ata e festojnë dhe nuk përfillin rregullat islame në këtë drejtim dhe janë dhënë pas epsheve të tyre. Ne e dimë se shumë herë njerëzit këto raste i festojnë vetëm për t'u argëtuar, mirëpo në Islam ashtu siç janë të rregulluara veprat serioze, janë të rregulluara edhe lozja dhe argëtimi. Andaj muslimanët duhet t'u përmbahen këtyre rregullave nëse dëshirojnë fitoren në këtë botë dhe lumturinë në Ahiret. Pasi që kjo festë në origjinë, edhe ashtu trajtohet deri më sot, është festë fetare dhe e krishtere, dhe ne si muslimanë nuk duhet ta festojmë. Ne duhet të dallohemi prej tyre dhe mos t'u përngjajmë e mos t'i imitojmë ata. Kështu që ndalohet rreptësisht përngjasimi dhe imitimi i tyre në çdo çështje e sidomos në lidhje me festën në fjalë. Pejgamberi Muhammed alejhi selam, ka thënë: “Muslimani ka vetëm dy festa: Fiter Bajramin dhe Kurban Bajramin!” Nga ky hadith kuptohet qartë që përveç këtyre dy festave nuk ka asnjë festë tjetër për muslimanin si dhe ndalohet rreptësisht kremtimi i çdo lloj feste tjetër. Festat pagane nuk na përkasin neve. Ne muslimanët kemi festat tona të shenjta e të bukura dhe nuk kemi nevojë t'i marrim festat e të krishterëve, ose të çdo grupi apo sekti tjetër fetar. Përse ne muslimanëve na duhet të festojmë krishtlindjet apo vitin e ri, në një kohë që kur vjen festa jonë fetare e madhëruar “Bajrami”, asnjë i krishterë nuk e feston së bashku me ne (muslimanët) këtë festë? Vallë a kaq mendjelehtë jemi që nuk e shohim këtë gjë? E pra në çdo pikëpamje që ta shohim këtë çështje, festimi i këtyre festave, është i panevojshëm. Le ta nisim nga një shembull që e përjetojmë të gjithë në fund të vitit: Kur shkojmë për vizitë në muajin dhjetor, tek farefisi apo tek ndonjë familje "gjoja që e mbajnë veten për familje muslimane" që e kemi komshi, menjëherë gjëja e parë që na bie në sy kur hyjmë brenda, është bredhi i vënë në qoshen e shtëpisë duke i dhënë kështu një respekt të veçantë këtij simboli kristian. Andaj, vëlla i nderuar musliman, le t'i njoftojmë familjet tona, farefisin, fqinjët e kudo që këmba jonë na shkel për vizitë, që nuk duhet t'i festojmë këto festa pagane dhe të krishtera, sepse nuk na përkasin neve. Le të bëhemi ne pengesë për festimin e këtyre festave nëpër familjet tona e tek të afërmit tanë. Të bëhemi ne iniciatorët e parë të kundërshtimit të këtyre festave dhe ta sjellim Islamin dhe festat tona fetare nëpër shtëpitë tona muslimane, duke ringjallur kështu fenë dhe rregullat e saj, gjë që shumë prej familjeve tona i kanë harruar ose nuk i dinë nga injoranca që kanë për fenë. Së fundi, të ma bësh hallall vëlla dhe motër i-e nderuar për zgjatjen e këtij shkrimi, por e shikova si të arsyeshëm shkrimin e kësaj teme me shumë rëndësi pak më gjerësisht, pasi muslimanët e sotëm kanë filluar të lënë fenë e drejtë e të shpallur nga Allahu, Islamin dhe kanë filluar të ndjekin ritualet e të krishterëve qoftë në adhurim, zakone, tradita etj., duke shkuar kështu drejt humbjes së sigurt dhe xhehenemit, Zoti na ruajt! Dhe një gjë dua të të them: Që këtë shkrim (e të tjera të ngjashme) dërgoja të gjithëve muslimanëve me anë të e-mailit (sigurisht kjo bëhet fjalë për ata muslimanë që i ke larg) dhe printoje këtë shkrim duke e shpërndarë këtë nëpër farefis, komshi etj., për hirë të Allahut në mënyrë që të përhapet e drejta dhe të zhduket nga faqja e dheut e kota. E lusim Allahun, subhanehu ve teala, që të na e mësojë fenë tonë, të na e shtojë besimin, ta udhëzojë rininë dhe familjet tona, të na mundësojë xhenetin dhe të na ruajë nga zjarri i xhehenemit. Aminë!!!

 

pregaditi:stafi riniaislame.com

stop-vitiri.jpg

 

 

TË KREMTUARIT E FESTAVE TË JOBESIMTARËVE
Vërtet ata që nuk kanë besuar prej popullit të librit dhe adhuruesit e idhujve do të banojnë në zjarr të xhehenemit, ata janë prej krijesave më të këqija.” [Kur’an]
Lavdërimi i qoftë Allahut, paqja dhe shpëtimi qoftë mbi Pejgamberin sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem.
O ju muslimanë që e pranoni Allahun për Zot tuajin, Islamin si fe të vetme dhe Muhammedin Resulullah si pejgamber dhe lajmëtar tuajin. Tërhiqja vërejtjen vetes sate dhe fëmijëve tuaj ndaj ditëve të mosbesimit dhe fyerjes së Allahut, ditëve të turbullirave e të pamoralit në tokë.
Në këto ditë veprat e disa personave do të zhduken (largohen) dhe pastaj ditëve në të cilat kodrat gati shndërrohen në pluhur për shkak të thënieve të pakujdesshme të kafirave ndaj Allahut subhanehu ve teala, ndërsa Allahu u kërcënohet atyre me dënim ndaj tyre: “...Dhe mos thoni tre (dhe mos thoni triniteti), ndaluni se është më mirë për ju....” [Nisaë, 171]
Gjithashtu Allahu ka vendosur se feja e tyre nuk është asgjë tjetër përveç se përgënjeshtrim: “Me siguri janë në mosbesim ata që thonë se Mesihu i tyre (Jezusi) është Allah.” [Maide, 72]
“Me siguri bënë kufër (mosbesim) ata që thanë: Allahu është i treti i treve (Ati, i biri dhe shpirti i shenjtë – triniteti)...” [Maide, 73]
Gjithashtu Allahu e përshkruan se çka u ndodhi të gjitha krijesave kur ato dëshmuan për një thënie të atillë të tmerrshme: “Ata thanë: I Gjithëfuqishmi ka fëmijë. Ju (jobesimtarë) vërtet sollët një fjalë shumë të shëmtuar. Aq të shëmtuar sa gati u copëtuan qiejt, gati pëlciti toka dhe gati u shembën kodra nga ajo (fjalë). Për atë se të Gjithëmëshirshmit i përshkruan fëmijë. E të Gjithëmëshirshmit nuk i takon të ketë fëmijë. Nuk ka tjetër, vetëm se gjithçka që është në qiej e në tokë ka për t'iu paraqitur Zotit si rob. Ai me diturinë e vet i ka përfshirë të gjithë, dhe ka numëruar e evidentuar çdo gjë të tyre në mënyrë të saktë. Dhe në Ditën e Kiametit secili do t'i paraqitet Atij i vetmuar. Nuk ka dyshim se ata që bënë vepra të mira, atyre i Gjithëmëshirshmi do t'u krijojë (në zemrat e tyre) dashuri.” [Merjem, 88-96]
O njerëz të Allahut, a nuk i shihni se si krijesat rreth nesh frikësohen shumë dhe turpërohen nga veprat e jobesimtarëve dhe se si ato janë hidhëruar nga idhujtaria dhe prej turpeve që po bëhen gjatë atyre ditëve, dhe arsyeja kinse e duan Allahun dhe i janë besnik me besim ndaj Tij. Ndërsa, në lidhje me ne, të cilëve Allahu na ka besuar që ta zbatojmë Njësinë e Tij në tokë, disa prej nesh nuk e kanë dert për ato fyerje ndaj Njësisë së Allahut dhe derisa ata që e quajnë veten muslimanë e kremtojnë një fyerje të tillë ndaj Allahut, e cila quhet Dita e Krishtlindjes, Vitit të Ri. Sipas Allahut dhe të të Dërguarit të Tij dhe të dijetarëve praktikues të këtij Ummeti të gjorë ky kremtim është kulminacioni i aleancës dhe imitimit të jobesimtarëve.
Allahu ka thënë: ”Një grup (nga ju) Ai e vuri në rrugë të drejtë, e nga një grup meritoi të jetë i humbur, sepse ata (të humburit) morën për ndihmues dhe mbrojtës të prishurit prej tyre në vend të Allahut, dhe e konsideronin veten e tyre të jenë të udhëzuar.” [A’rafë, 30]
Allahu gjithashtu na ka tërhequr vërejtjen nga të marrurit e tyre për ndihmues dhe shokë: “Dhe kushdo që i merr ata si shokë dhe ndihmues, atëherë me siguri ai është prej tyre.” [Maide, 51]
Gjithashtu Pejgamberi sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem ka thënë: “Kushdo që e imiton një popull ai është prej tyre.” Imam Ibn Kethir në tefsirin e tij ka thënë: “Ky hadith fuqimisht jep të kuptohet për kërcënimin dhe hidhërimin e Allahut ndaj atyre që i imitojnë kafirat, në thënie, vepra, veshje dhe kremtim. Dhe gjëja tjetër është se këto nuk janë të pranuara me sheriat (ajeti 1-4, surja Bekare). Gjithashtu edhe në Buhari dhe Muslim: “Ju duhet të jeni të ndryshëm nga mushrikët, shkurtoni mustaqet dhe rritni mjekrrat.” Gjithashtu Allahu na ka urdhëruar neve që të dallohemi prej tyre derisa edhe në gjëra të lejuara sikur që Pejgamberi sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem ka thënë: “Të dalloheni prej jehudive, ata nuk falen me këpucët e tyre apo çorapët e lëkurës (rabs).” [Transmetojnë Ebu Davudi dhe Imam Hakimi]
Gjithashtu Pejgamberi sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem ka thënë: “Ai, i cili praktikon mënyrën e jobesimtarëve nuk është njëri prej neve.” Poashtu Pejgamberi alejhi selam ka thënë: “Ai, i cili i imiton të tjerët përveç nesh nuk është prej nesh.”
Dallohuni nga jehuditë dhe të krishterët: Jehuditë kanë hidhërimin e Allahut, të krishterët janë të devijuar dhe devijojnë.
Të dashur vëllezër dhe motra, të gjitha hadithet e mësipërme janë hadithe të vërteta. Asnjë vendim brenda këtyre haditheve nuk është anuluar, pra nëse ne i kundërvihemi, nuk i dëgjojmë apo i injorojmë ato, atëherë si do t’i arsyetohemi Allahut. Kur Allahu për ata që i dëgjojnë dhe i pranojnë kafirat thotë: “O ju që besuat, në qoftë se ju i bindeni një grupi të atyre që iu është dhënë libri (jehudi dhe të krishterë), ata do t'ju kthejnë në jobesimtarë.” [Ali Imran, 100]
Omer bin Hatabi ka thënë: “Largoju armiqve të Allahut gjatë festave dhe kremtimeve të tyre.” Është deklaruar nga të gjithë dijetarët besnik të Islamit se kushdo që i jep një dhuratë jobesimtarit në ditën e tij të kremtimit edhe nëse është ajo me vlerë të parëndësishme si p.sh. një ve për adhuruesin e zjarrit dhe për të ngjashmit për fetë tjera, ai do të bëhet jobesimtar.
Për shkak të gjithë kësaj ne kërkojmë nga ju që të keni frikë Allahun dhe ta mbani Islamin tuaj të paprishur, ta mbroni veten dhe familjet tuaja duke qenë të disiplinuar gjatë këtyre ditëve të festave të kafirave. Ju nuk duhet t’i zbukuroni shtëpitë, shitoret apo biznesin tuaj. Mos jepni dhe mos pranoni dhurata gjatë këtyre ditëve qoftë edhe ndërmjet jush (besimtarëve), mos ju premtoni fëmijëve tuaj dhurata të veçanta në këto ditë dhe mos i përdridhni gjuhët dhe veprat tuaja duke u munduar që t’i barazoni Islamin dhe kafirat në të njëjtën kohë dhe çdoherë kujtoni hidhërimin e Allahut për gënjeshtrat që janë zier prej të krishterëve për Allahun: “Sa e madhe është ajo fjalë që del nga gojët e tyre (p.sh. se ka lindur apo ka marrë djalë), e ata nuk thonë tjetër vetëm se gënjeshtër.” [Kehf, 5]
Ju duhet t’i luteni Allahut ashtu si ka thënë Allahu: “O Zoti i jonë, mos na zhduk për atë që bënë të marrët nga ne?” [A’rafë, 155]
Ti duhet ta lutesh Allahun që të të falë ty dhe që të të dhurojë mëshirë dhe të të japë siguri për veten dhe familjen tuaj, dhe për popullin e Pejgamberit tonë të dashur.
“O ju që besuat, ruani veten dhe familjen tuaj prej zjarrit, lënda djegëse e të cilit janë njerëzit dhe gurët. Atë (zjarrin) e mbikëqyrin engjëj të rreptë e të ashpër që nuk e kundërshtojnë Allahun për asgjë që Ai i urdhëron dhe punojnë atë që janë të urdhëruara. O ju që mohuat, sot mos u arsyetoni; ju shpërbleheni vetëm për atë që keni vepruar.” [Tahrimë, 6-7]
O ALLAH NA JAP NEVE DHE POPULLIT TONË RRUGËN E DREJTË DHE NA NDIHMO QË TË JESH I KËNAQUR ME NE DHE NA RUAJ NEVE NË KËTO DITË TË LIGA!!!
 
pregaditi: stafi riniaislame.com

A lejohet që muslimanët ta festojnë vitin e ri
Vëllezër të nderuar musliman!

Jemi duke jetuar në këto dite kur njerëzit bëhen gati për të festuar vitin e ri. Ata me mish e me shpirtë mundohen që ti japim sa ma shumë pamje festive dhe cilësi kremtive këtyre ditëve të fundit të këti viti gregorian.

Ajo që na habit neve nuk është përpjekjet e mëdha që i bëjnë në këtë drejtim të krishterët dhe të tjerët, mirëpo ajo që na habit dhe befason neve është përgaditjet që i bëjnë muslimanët për të festuar këtë “festë”. Përgaditjet e tyre të mëdha, të cilat dalin në shesh nëpërmjet atmosferës festive që e paraqesin me lula, llëmba dhe veshmbathje të babadimrit.

Pa dyshim se kjo është një pamje shumë e keqe e muslimanëve që reflekton besimin e dobët dhe humbjen e identitetit të tyre.

Populli harxhon para duke u përgaditur për këto netë të hareshme dhe festive, tregtarët përpjeken që sa ma shumë të fitojnë duke mos u kujdesur se ata me këtë tregti të tyre a e dobësojnë besimin dhe fenë e tyre, të rinjtë rezervojnë bileta dhe vende nëpër kafeteri dhe kafe të ndrsyhme, e ata që janë të pasur dhe kanë besimin e dobët udhëtojnë për jashtë vendit tonë, që atje ta festojnë dhe ti kalojnë këto natë “të paharueshme”.

Zakonisht këto natë kalohen me alkool, zina, e shumë mëkate tjera.

Kësaj atmosfere pa dyshim i ndihmon edhe media, e cila gjatë tërë kohës e reklamon dhe agjiton këtë festë, ku ekranet televizive mbushen përplot vasha dhe këngëtare të çveshura lakuriq, lajme nga “atmosfera festive” anë e mbanë qyteteve tone të banuara nga muslimanët, etj.

Pa dyshim se ky pasim i verbër, ky imitim i të krishterëve, tregon dobësinë e besimit që e kemi, mungesën e besimit të shëndoshë dhe të vërtetë, çveshja nga komponentet e identitetit islam, mëkat i cili na futë në qarkun e atyreve për të cilët Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] ka thënë:

((ãóäú ÊóÔóÈøóåó ÈöÞóæúãò Ýóåõæó ãöäúåõãú)) Ü ÃÈæ ÏÇæÏ Ü.

“Kush i përngjan një popullit ai është prej tyre”. (Ebu Davudi, sahih).

Ose në transmetimin tjetër:

æÝí ÑæÇíÉ Ãäå ÞóÇáó: ((áóíúÓó ãöäøóÇ ãóäú ÊóÔóÈøóåó ÈöÛóíúÑöäóÇ¡ áóÇ ÊóÔóÈøóåõæÇ ÈöÇáúíóåõæÏö æóáóÇ ÈöÇáäøóÕóÇÑóì...))

“Nuk është prej nesh ai që u përngjanë tjerëve përveç neve. Mos u përngjani çifutëve dhe të krishterëve”. (Tirmidhiu, sahih).

Imam Ahmedi ka thënë:

“Ky hadith në minimum domethënë se përngjajësimi me të ta është i ndaluar, edhe pse nga aspekti i jashtëm tregon se përgjajësimi me ta është kufër, siç është edhe në ajetin Kur'anor:

æóãóä íóÊóæóáøóåõãú ãøäßõãú ÝóÅöäøóåõ ãöäúåõãú [ÇáãÇÆÏÉ:51].

“E kush prej jush i miqëson ata, ai është prej tyre”. (El-Maide: 51).

Përgjajësimi i muslimanëve me mosbesimtarët është nënçmim dhe përkulje, sepse muslimani është më i lartë se mosbesimtari, e nëse e imiton zbret nga lartësirat dhe pozitën në të cilat gjindet, duke zëvendësuar të mirën me atë që është e keqe. Kjo është përbuzje e dhuntisë dhe nënçmim i Islamit.

Festat në Islam janë të caktuara

All-llahu [subhanehu ve teala] nuk na e ka lërë këtë çeshtje pa sqarim. Neve si musliman na ka caktuar dy festa vjetore dhe një festë javore. Festat vjetore janë fitër dhe kurban Bajrami, kurse javore, festa e ditës së xhuma.

pregaditi: Stafi Riniaislame.com 


Advertisement
 
 

=> Do you also want a homepage for free? Then click here! <=